9 Ocak 2009 Cuma

KUZU ETLİ ŞEVKET-İ BOSTAN

şevket-i bostan yabani olarak yetişen,dikensi yaprakları nedeniyle temizlenmesi çok zor olan,özellikle ege'de sebze yemeklerinin kralı olarak bilinen odunsu bir bitkidir.
sevket-i bostanı her yerde bulunmadığı için satın almak oldukça güçtür.özellikle egede ve akdenizde semt pazarlarında bulabilirsiniz.size tavsiyem temizlenmiş olarak satın almanız.
zaten temizlenmesi oldukça zor olduğu için genellikle asagıdaki gibi temizlenmiş sekliyle satılmaktadır, her yerde bulunmadığı için fiyatı diğer sebze fiyatlarına göre daha yüksektir.
(kilosu 8-10 lira civarında satılmaktadır)
en çok bilenen ve tercih edilen pişirme şekli kuzu etli olanıdır.
giritli türklerin mutfagına ait bu yemeği kesinlikle tatmanızı tavsiye ederim...
1 kg şevket-i bostan
1 adet kuru soğan
500 gr yağsız kuzu eti(kuşbaşı)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı un
2 su bardağı sıcak su
tuz

temizlenmiş olarak satın aldığımız sevket-i bostanları iyice yıkayıp 2-3 cm'lik parçalar halinde doğrayın.tekrar yıkayın.
eti yıkayıp süzün.
soğanı soyup yıkadıktan sonra yemeklik doğrayın.
bir limonun suyunu sıkın.
bir kaseye unu alıp limon suyunu azar azar karıştırarak ekleyin.olusan un topaklarını kaşığın arkasıyla ezin.
eti,soğanı ve zeytinyağını tencereye koyup kısık ateşte et suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
yarım su bardağı sıcak su ekleyip,tencerenin kapağını kapatarak 20 dk. pişirin.
daha sonra sevket-i bostanları ekleyin.ocağı orta atese ayarlayın ve kaşıkla ara ara karıştırarak
2-3 dk. pişirin.
ardından unlu-limonlu karışımı ve tuzu ekleyin kaşık yardımıyla 3-4 kez altüst edin.
1.5 su bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateste 30 dk. pişirin.
şevket-i bostanların pişip pişmediğini bir çatalla kontrol edin,yumusayıncaya kadar pişirin.
sıcak servis yapın.

6 Ocak 2009 Salı

DÜĞÜN PİLAVI

artık sık sık deneyebileceğim süper bir lezzet ...

1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket knorr kaçkar pilav harcı
2 su bardağı pirinç(soğuk suyla yıkanmış)
250 gr kuzu kuşbaşı(haşlanmış)
1 adet havuç(rendelenmiş)
10 arpacık soğan(kabukları soyulmuş bütün halde)
2 sivribiber(kıyılmış)
1 tatlı kaşığı pulbiber
3 su bardağı sıcak su
isteğe göre süslemek için kıyılmış maydanoz

Tencerede yağı kızdırıp arpacık soğanlarını kavurun. Daha sonra içine sivri biberleri ilave edip kavurmaya devam edin. Etleri, pirinci, havucu, kırmızı pul biberi, Knorr Kaçkar Pilav Harcı’nı ve suyu ilave edip karıştırın. Pilavı bir taşım kaynattıktan sonra kısık ateşte pişirip demlendirin. Pilavı servis tabağına alıp maydanoz ile süsledikten sonra sıcak olarak servis edin.

PUDİNG TOPLAR

Mekanımız mutfak'dan aldığım bu tarifi uzun zamandır çok severek uyguluyorum.
çok beğenilen harika bir tat...

Malzemeler:

  • 1 paket kakaolu puding
  • 450 ml süt
  • 1 paket pötibör bisküvi
  • 1/2 su bardağı dövülmüş fındık(ben kullanmıyorum)
  • 1 kase hindistan cevizi
Hazırlanışı :

Bir tencerede pudingi süt ile birlikte karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dk. daha pişirin. Bisküvileri çok küçük parçalara bölün. İsterseniz rondodan da geçirebilirsiniz. Tenceredeki karışıma bisküvileri ekleyin ve karıştırın.( Bisküviler belli olmamalı) Daha sonra fındıkları ekleyip tekrar karıştırın. Karışım hafif ılıdığında bir kaseye su koyup elinizi ıslatarak küçük parçalar alın ve avcunuzda yuvarlayın. Topların dışını hindistan cevizine batırarak servis tabağına alın. Dolapta bir süre dinlendirip servis edin.

2 Ocak 2009 Cuma

YENİ YILDAN KALANLAR


YILBAŞI HİNDİSİ
(hindi yerine tavuk yada roaster ile de yapılabilir)

bir kapta 2 kaşık yoğurt,2 kaşık zetinyağı,1 kaşık salça,yarım limonun suyu, tuz,karabiber,pulbiber ve kimyonu iyice karıştırıp hindinin her tarafına buluyoruz.fırın poşetine 1 tatlı kaşığı un koyup ağızından büzerek tutup sallıyoruz ve unun posetin her tarafına bulaşmasını sağlıyoruz.
poşetin içine hindimizi yerleştiriyoruz.
bir baş sarmısagı ikiye bölüp kabuklarıyla birlikte poşetin içine koyuyoruz.(piştikten sonra bu sarmısakları atıyoruz.)poşetin aızını baglıyoruz.bir kürdan yardımıyla poşetin üzerinde 6-7 delik oluşması için batırıp çıkartıyoruz.
ısıtılmış 200 derece fırında (eğer fırınınızda turbo özellik varsa turboda pişirmeniz daha uygun olacaktır) önce 10-15 dk pişiriyouz.daha sonra fırını 160 dereceye verip 1.5-2 saat pişiriyoruz.(bu pişme süresi 3-3.5 kg lık küçük bir hindi için geçerlidir eğer hindiniz daha büyük ise pişme süresi daha da uzayacaktır) pişen hindimizi fırın posetinden çıkarıp sıcak servis yapıyoruz.
KESTANELİ İÇ PİLAV

kestaneleri pişirip kabuklarını soyuyoruz.(2 avuç kestane yeterli olacaktır)
2 su bardağı pirinci yıkıyoruz.
bir tencerede 50 gr margarini eritiyoruz.2 çorba kaşığı dolmalık fıstık ve 1 su bardağı küçük doğranmış kuzu ciğeri(tavuk,hindi,dana ciğeri veya kuşbaşı yağsız eti minik doğrayarak kullanabiliriz)kavuruyoruz.yıkadığımız pirinçleri ve 1 paket knorr kaçkar iç pilav harcını
ekleyip karıştırıyoruz.3 su bardağı sıcak su ve kestaneleri ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
SALATALIK DOLMASI

salatalıkları kalınca dilimleyip içlerini çıkartıyoruz.
1 diş sarmısağı ezip 2 çorba kaşığı süzme yoğurdu karıştırıyoruz. 1 büyük yada 2 küçük havucu rendeleyip sarmısaklı yoğurtla karıştırıyoruz.salatalıklarımızın içini doldurup,üzerlerinitaze nane yada maydanoz yapraklarıyla süslüyoruz.
RENKLİ TOP PATATES

patatesleri haşlayıp içine tereyağı parçası ve tuz ekleyip iyice eziyoruz.
bir tabağa pulbiber döküyoruz.bir tabağa kıyılmış dereotu koyuyoruz.bir kaba rendelenmiş havuç koyuyoruz.rendelenmiş havucun rengi kararmaması için üzerine yarım limonun suyunu sıkıp harmanlıyoruz.
ezdiğimiz patatesten ceviz büyüklüğünde parçalar alıp pulbibere buluyoruz ve servis tabağına alıyoruz.diğer karışımlarada bu şekilde bulayıp servis yapıyoruz.

CANIM ARKADAŞIM,KOMSUM ALİCE'NİN BİZİM İÇİN HAZIRLADIĞI LEZZETLER
(bir kez daha tesekkürler alice'ciğim yüreğine ve ellerine saglık)
ROMANYA USULÜ RUS SALATASI
(kesinlikle alice'de ilk yediğim günden beri rus salatasını artık bu şekilde yapıyorum.inanılmaz lezzetli...)

Patates,havuç,yumurta ve bezelyeyi bütün olarak ve ayrı ayrı haşlıyoruz.
patates,havuç ve yumurtayı minik minik doğrayıp bezelyeyle birlikte bir kaseye alıyoruz.içerisine yine minik minik doğranmış kornişon tursu ekliyoruz.
içine bir tatlı kaşığı kadar hardal,biraz karabiber ve tuz(biz tuz yerine vegeta yani sebzeli baharat çeşnisi kullanıyoruz)
koyup harmanlıyoruz.bolca mayonez ekleyip tekrar karıştırıyoruz.bu şekilde servise hazırdır.

YUMURTA DOLMASI
Tarifi arkadaşım göz kararı hazırlamış ama tamini miktarlarıda verdi.
artık gözkararı sizde sevdiğiniz malzemeleri daha çok,sevmediklerinizi daha az tutarak hazırlayabilirsiniz.
mutlaka denemenizi öneririm

5 yumurta
2 silme çorba kaşığı tavuk pate(markette genelde konservelerin olduğu bölümde bulabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı hardal
karabiber
tuz yerine vegeta(sebzeli çeşni)
isteğe göre kıyılmış çok az dereotu

üzerini süslemek için közlenmiş kırmızı biber yada zeytin

yumurtaları haşlayıp 2'ye bölüyoruz.
yumurta sarıları,pate,zeytinyağı,hardal,karabiber,isteğe göre dereotu ve baharatları ekleyip robottan geçiriyoruz.kıvamı sert krema kıvamında olmalı buna göre pate yada zeytinyağı ekliyerek kıvamı ayarlayabiliriz.
yumurta aklarının içine bu karışımı dolma gibi dolduruyoruz.
üzerlerini közlenmiş biber yada zeytinlerle süsleyip servis yapıyoruz.