29 Aralık 2010 Çarşamba

MAHLEPLİ KURABİYE


1 yum.akı
125 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı yoğurt
2 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
üzeri için :
1 yumurta sarısı
susam,çörekotu

hamur için gerekli tüm malzemeyi bir kapta karıştırıp yoğuruyoruz. cevizden biraz küçük parçalar koparıp silindir şekli veriyoruz. 2 parçayı birbirine dolayıp uçlarını birleştiriyoruz.üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpiyoruz.önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında pişiriyoruz.

25 Aralık 2010 Cumartesi

SOYA SOSLU LEVREK




2 balık için:
Fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz. üzerine balıklarımızı yerleştiriyoruz.
bir kasede 2-3 diş ezilmiş sarmısak,2 yemek kaşığı zeytinyağı,2-3 yemek kaşığı soya sosu,bol kekiği karıştırıp, bolca balıkların altına üstüne ve içlerine buluyoruz.
balıkların üzerlerine defne yaprakları ve biberiye serpip.200 dereceye ayarlı fırında pişiriyoruz.

16 Aralık 2010 Perşembe

KAĞITTA DOMATESLİ VE PEYNİRLİ MEZGİT



Mezgit yerine sudak,levrek,alabalık,karagöz ve mercan gibi beyaz etli balık filetolarını kullanabilirsiniz.

2 fileto mezgit
karabiber
4 sivribiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarmısak
2 dilim kaşarpeyniri
biberiye,kekik,pulbiber
4 limon dilimi
tuz
2 parça yağlıkağıt

mezgit filotalarını iyice yıkadıktan sonra her iki taraflarınada tuz ve karabiber serpip 20 dk. bekletiyoruz.
zeytinyağını kızdırdığımız tavada biberleri kavuruyoruz.kabuğu soyulup küp doğranmış domatesleri ve ezilmiş sarmısakları ekliyoruz.tuz serpiyoruz.domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
yağlı kağıtları tezgaha yayıp ortalarına balıkları yerleştiriyoruz.pişirdiğimiz domatesli karışımı üzerlerine paylaştırıyoruz.üzerine sırası ile kaşar dilimleri,biberiye kekik,pulbiber ve limon dilimlerini yerleştiriyoruz.
kağıdın kenarlarını malzemenin üzerine alıp paket yapıyoruz. 230 derceye ayarlanmış fırında 15-20 dk. pişiriyoruz.sıcak servis yapıyoruz..

10 Aralık 2010 Cuma

PEKMEZLİ KABAK TATLISI


kesinlikle çok lezzetli oluyor mutlaka denemenizi öneriyorum....

1 kg temizlenip doğranmış balkabağı
2 su bardağı şeker
1/2 çay bardağı pekmez

üzeri için bolca dövülmüş ceviz içi

(balkabaklarının dış kabuğu sert olduğu için doğramak ve soymak biraz uğraştırıcı oluyor bu sebeple ben temizlenmiş ve doğranmış olarak alıyorum.fakat bu şekildede parçalar büyük oluyor bu nedenle her parçayı yıkadıktan sonra, büyüklüklerine göre 2'ye yada 3'e bölmek gerekiyor.
yani en ideali için her parça 2-3 cm kalınlığında doğranmış olmalı.)

doğradığımız balkabaklarını tencereye koyup üzerine önce şekeri daha sonrada pekmezi gezdiriyoruz.
tencerenin kapağını kapatıp 4'lü ocağın en küçük olanına tencereyi koyup ateşi en kısığa ayarlıyoruz.10-15 dk sonra kabakları karıştırıp ateşi çok az açıyoruz.kabaklar yumuşayıncaya kadar bu şekilde pişiriyoruz.
ılındıktan sonra buzdolabına kaldırıp en az 4-5 saat dinlendiriyoruz.servis sırasında suyundan pek koymadan tabaklara paylaştırıp üzerlerine bolca dövülmüş ceviz serpiyoruz.