9 Ocak 2009 Cuma

KUZU ETLİ ŞEVKET-İ BOSTAN

şevket-i bostan yabani olarak yetişen,dikensi yaprakları nedeniyle temizlenmesi çok zor olan,özellikle ege'de sebze yemeklerinin kralı olarak bilinen odunsu bir bitkidir.
sevket-i bostanı her yerde bulunmadığı için satın almak oldukça güçtür.özellikle egede ve akdenizde semt pazarlarında bulabilirsiniz.size tavsiyem temizlenmiş olarak satın almanız.
zaten temizlenmesi oldukça zor olduğu için genellikle asagıdaki gibi temizlenmiş sekliyle satılmaktadır, her yerde bulunmadığı için fiyatı diğer sebze fiyatlarına göre daha yüksektir.
(kilosu 8-10 lira civarında satılmaktadır)
en çok bilenen ve tercih edilen pişirme şekli kuzu etli olanıdır.
giritli türklerin mutfagına ait bu yemeği kesinlikle tatmanızı tavsiye ederim...
1 kg şevket-i bostan
1 adet kuru soğan
500 gr yağsız kuzu eti(kuşbaşı)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı un
2 su bardağı sıcak su
tuz

temizlenmiş olarak satın aldığımız sevket-i bostanları iyice yıkayıp 2-3 cm'lik parçalar halinde doğrayın.tekrar yıkayın.
eti yıkayıp süzün.
soğanı soyup yıkadıktan sonra yemeklik doğrayın.
bir limonun suyunu sıkın.
bir kaseye unu alıp limon suyunu azar azar karıştırarak ekleyin.olusan un topaklarını kaşığın arkasıyla ezin.
eti,soğanı ve zeytinyağını tencereye koyup kısık ateşte et suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
yarım su bardağı sıcak su ekleyip,tencerenin kapağını kapatarak 20 dk. pişirin.
daha sonra sevket-i bostanları ekleyin.ocağı orta atese ayarlayın ve kaşıkla ara ara karıştırarak
2-3 dk. pişirin.
ardından unlu-limonlu karışımı ve tuzu ekleyin kaşık yardımıyla 3-4 kez altüst edin.
1.5 su bardağı sıcak suyu ekleyip kısık ateste 30 dk. pişirin.
şevket-i bostanların pişip pişmediğini bir çatalla kontrol edin,yumusayıncaya kadar pişirin.
sıcak servis yapın.

14 yorum:

  1. selam..bu sebzeyi pazarlarda görüp sorardım.ama nasıl bir yemek oldugunu bilmiyordum.sayende ögrendim.nefis görünüyor.ellerine saglık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ELLERİNE SAĞLIK EZGİCİM MUTLAKA DENİYCEM BU TARİFİ EPEY PAHALIYMIŞ AMA:)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım,nefis olmuş.Haftasonu pazardan bulabilirsem ben de yapmayı düşünüyorum.Aydından kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    yemek çok güzel görünüyor.
    tarif de çok güzel:)
    elinize sağlık...
    ben de blogumda bir başka tarifini yazmıştım. sizin tafinizin de bağlantısını verdim.

    YanıtlaSil
  5. Şevket_i bostan'a bayılırımmmmm:)
    Ellerine sağlık Ezgic'cim:)

    YanıtlaSil
  6. selam ezgi şefketi bostanı görünce profiline bakmadan aydın dedim bende aydında yaşıyorum tarif kesinlikle çok güzelle benziyor eline sağlık

    YanıtlaSil
  7. merhaba bende antalyada yaşıyorum şevketi bostan bizde sizdeki gibi satılmıyor sadece kafası var kökleri yok biz zeytin yağlı yapıyoruz.sizinkini merak ettim..

    YanıtlaSil
  8. merhaba adsız burada da genelde kuzu etli tercih ediliyor. tüm restaurantlarda bu şekilde yapılıyor. denemeni tavsiye ederim bizim çok sevdiğimiz bir lezzettir. sevgiler

    YanıtlaSil
  9. mrb.nasıl temizleniyor acaba tarif edebilir misiniz?şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Şevketi bostanın yaprakları kullanılıyormu?

    YanıtlaSil
  11. Şu anda pişiriyorum.Bakalım nasıl olacak ?

    YanıtlaSil
  12. çok zor olduğunu düşünürdüm ve yapmaktan kaçardım ama sononda denemekte fayda var dedim ve yaptım.çok güzeloldu

    YanıtlaSil
  13. Hep yapayim dedigim ve erteledigim bi lezzet bu..
    .en kisa zamanda kesin deneyecegim

    YanıtlaSil
  14. ezgi hanım merhaba ellerinize saglık çok güzel görünüyor bende egeliyim ama hiç tatmamıştım hep pazarda görürdüm merak ederdim bügün bir arkadaş tavsiye etti çok güzel diye bende sizden aldım tarifi yapıcan inşlh biraz tarifi enginara benzettim bence

    YanıtlaSil