9 Ekim 2009 Cuma

KEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI


Her yaptığımız kekten istediğimiz sonucu alamayabiliyoruz.binbir umutla kekimizi hazırlamaya başlayıp, daha sonra hüsrana uğramamak,yaptığımız leziz kekleri dahada muhteşemleştirmek için işte bir kaç ip ucu...

mutlaka olması geren ilk kural kullanacağımız malzemeler oda sıcaklığında olmalı

kek harcını hazırlayacağımız kap metal veya plastik olmamalı,en ideali biraz çukurca porselen veya cam kaplardır.

malzemeleri çırpmada en önemli nokta, şeker iyice erimeli,yumurtalar krema kıvamına gelmeli ve kabartma tozu eklendikten sonra kek harcı mümkün olduğunca kısa ve hafifçe tahta kaşık yardımıyla karıştırılmalıdır.

kabartma tozu,vanilya ve un mutlaka elenerek eklenmelidir.
kekimizin içine koyacağımız çikolata,meyve ve çerez parçalarını mutlaka una bulayarak çok hafifçe karıştırılarak kek harcına en son eklemeli

kek kalıbı güzelce yağlanmalı kekin kalıba yapışmaması için kabın hertarafına hafifçe un serpilmeli fazlası alınmalıdır.

kek kalıba döküldükten sonra bekletilmeden hemen fırına verilmelidir.bunun için kek yapmaya başlamadan önce malzemeler hazırlanılıp, fırın ısınması için açılmalıdır.

tarifte aksi belirtilmedikçe kekler için en uygun sıcaklık 175-180 derecedir.

kek soğuk yada sıcak fırında pişirilebilir fakat karbonat konan kek mutlaka sıcak fırında pişirilmelidir.
benim tercihim herzaman ısıtılmış fırın kulanmaktan yana

kekimizi fırına verdikten sonra kesinlikle 20 dk. fırının kapağı açılmamalıdır.yoksa kek çöker
muffinler için bu süre 10 dk.dır.

kekin pişip pişmediğini anlamak için temiz bir kürdan kekin üzerine batırılır kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiştir üzerinde hamur parçaları varsa kek daha pişmemiştir demektir.

kekin parçalanmaması için kalıptan ne sıccakken nede soğukken çıkarılır. kesinlikle ılıkken çıkarmak gerekir.

kekimizi mutlaka kapaklı kaplarda saklamalıyız.

mikrodalganın kızartma özelliği olmadığı için burada yapılacak keklerin kakaolu veya renkli olması tercih edilmelidir.

enfes ve kocaman kabarmış kekler yapıp sevdiklerinize mutlulukla ikram etmeniz dileğiyle.....

4 yorum:

FİLİZ'CE LEZZETLER dedi ki...

verdiğin bilgiler için çok teşekkürler,harikasın..sevgiler.

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki...

MERHABA BU SÖYELDİKLERİNDEN SADEC MALZEMLERİN SICAKLIĞINIA VE FIRININ ISINMIŞ OLAMSINA DİKKAT ETMEMİŞTİM AMA DİĞERLERİNİ BENDE YAPIYORUM BİRDAHAKİNE HEPSİNE DİKKAT EDECEĞİM MUFFİN KALIPLARINIDA BAYAĞI DOLDURUYORUM

SEVGİLER

Yaren dedi ki...

Ezgicim sana cook tesekürler canim ne kadar cok ve önemli bilgiler paylasmisin bizimler.Paylastigin bilgileri mutlaka aklimin bir kösesine yazcam. Uzun zaman oldu yazismayali,nerelerdesin hayatim? Bende bir müddet yoktum. Blogumdada 2 sorun var,biri düzeldi ve sayfami güncelleyebildim.Ama diyer problem gitmedi daha malezef. Sana sevgilerimi gönderiyorum canim:)

Adsız dedi ki...

yaaa ben kalıpta kek pişiremiyorum dışı kızarıyo içi pişmiyo neden oluyo anlayamadım bi fikri olan var mıııı :(