19 Aralık 2009 Cumartesi

KAHVE USTASI OLMAK İÇİN

Tabi ki güzel kahve yapmanın ilk adımının, kaliteli kahveden geçtiğini unutmamak gerekir.
Kahveyi nasıl hazırlayacağınız ise kahve seçiminiz kadar önem taşır. Evde hazırlayacağınız kahvenin sunulanlar kadar lezzetli olmasını istiyorsanız, kahveyi doğru şekilde saklamalı, öğütmeli ve hazırlamalısınız. Kahve hazırlamak için doğru araç seçimi farklı bir kahve seçimi yaratmak istiyorsanız, kahve makineleri arasında bir keşfe çıkmanız ve doğru araçları bulmanız gerekir.Coffee Press
Kahve hazırlamak için Coffee Press metodunu tercih edebilirsiniz. İyi kahve tadını arayanlar arasında çok yaygın olan bu metod, geleneksel demleme sisteminin çağdaş bir uygulaması olup bu yöntemde kalın çekilmiş kahve kullanılır.

Haznedeki kahvenin üzerine sıcak su dökülür ve dört dakika boyunca demlenmeye bırakılır. Bu sürenin sonunda paslanmaz çelik filtre aşağı doğru itilir, sıvı haldeki kahve telvesinden ayrılır.

Elde edilen kahve sert ve koyudur; üstelik klasik filtre yöntemine oranla da daha lezzetli olur. Çünkü diğerlerinde kullanılan kağıt filtreler, kahvenin gizli tatlarını yok eder ve kendi tadını kahveye karıştırır.

Filtre kahve makineleri
Filtre kahve makineleri en popüler ve kullanımı en kolay olanlarından olup bu tür makinelerde kullanımı giderek yaygınlaşan sabit metal filtreler ve sentetik filtlere, kağıt filtrelerin aksine kahvenin tadını korur.
Espresso makinesi
Espresso kültürüyle birlikt espresso makineleri de yaygınlaşıyor. Ağırlığı değil basıncı kullanan bu makineleri kullanmak daha fazla beceri gerektirir. Ancak sonunda elinize aldığınız bir fincan yoğun espresso ya da sert, köpüklü bir cappuccino tüm çabaya değer.

Yaygın olmasa da diğer usta işi kahve makinelerini de unutmamak gerek; geleneksel İtalyan ocak-üstü makineleri, vakumlu makineler ve soğuk suyla çalışan makineler. Hepsi keyifli kahve molaları için.
Kahve ile ilgili doğru bilinen yanlış: “Kahveyi daha ince öğütürsem, daha az miktarda kullanabilirim.”
Büyük bir olasılıkla, bu yanlış inanç yüzünden sayısız kötü kahve hazırlandı. Oysa kahve çekirdeklerini çok ince öğütmek, kahvenin içindeki acı bileşenleri ortaya çıkarmaktan başka bir işe yaramaz. Kahve yaparken, kahveyi doğru oranda çekerek içeceğinize aktarmaya çalışırsınız. Eğer gerekenden az miktarda çekerseniz kahvenin aromasını tam anlamıyla hissedemezsiniz. Çok fazlası ise, normalde filtre haznesinde kalması gereken acı yağların fincanınıza dolmasına neden olur.

Hayalinizdeki lezzet için uygun öğütme
Her kahve makinesinin öğütücü mekanizması kendisine özeldir. Genellikle öğütme devri ne kadar hızlı ise, kahve o kadar ince çekilir. Örneğin espresso için çok ince öğütülmüş kahve gerekir. Daha yavaş devirlerde ise kahveyi kalın çekmek mümkündür. Tıpkı Coffee Press’te yaklaşık dört dakika demlenmeye bırakılan filtre kahve gibi.

Kahve çekirdeği alırken, baristanızdan makineniz için en uygun öğütme derecesini öğrenebilirsiniz. Ya da dilerseniz baristalarımız, aynı zamanda satışa da sunduğumuz öğütücüleri kullanarak sizin için numune kahveler hazırlayabilirler. Baristalarımız, evinizde kahve öğütürken size yol gösterecek bu örnekleri sunmaktan mutluluk duyacaklardır.

Bıcaklı öğütücü için ortalama süreler
Değirmeninizde hangi kahveyi ne kadar öğüteceğinizi bilirseniz, aradığınız lezzeti daha rahat yakalarsınız.
Farklı makine türlerine göre en ideal öğütme süreleri:
  • Kalın (Coffee pres) 6 saniye
  • Orta (Düz zeminli, filtre kahve makineleri) 8-10 saniye
  • Ekstra İnce (Koni biçimli filtreler) 15 saniye

    Püf noktaları
    Kahve öğütücüsü kullanırken, kahvelerin eşit derecede öğütülmesi için makineyi yavaşça sallayın.
    Bir fincan kahve için: uygun biçimde öğütülmüş 10 gram kahvenin içine 180 mililitre su konur. (Evlerde kullanılan makinelerin üzerinde genellikle 180 mililitre işaretli olmadığından yaklaşık 1 su bardağı su kullanabilirsiniz.)

  • Kahve ‘cazibe’sini korur ama dikkatli saklanırsa...
    Taze değilse, kahvenizden lezzet beklemeyin. İster çekirdek halinde, ister öğütülmüş olsun, kahve kavrulduktan bir süre sonra bozulur. Ama doğru saklama koşullarında kahvenizin tadını koruyabilirsiniz. Özel kaplarda kahve çekirdeklerinin hava, ışık ve nemden korunması gerekir.

    “Peki evde tazeliğin süresi nedir?” Kahvenizi paketini açtıktan sonra iki hafta içinde tüketmeniz ve bu süre içinde serin, karanlık ortamda, hava almayan bir kapta saklamanız önerilir. İki haftayı geçiriyorsanız kahvenizi küçük ve hava almayan bir kap içinde dondurucuda da saklayın. Ancak dondurucudan çıkardıktan sonra kahveyi geri koymayın; çünkü biriken nem, lezzet kaybını hızlandırır. Kahvenin en büyük düşmanının hava olduğunu unutmayın. Öğütülmemiş kahve çekirdeklerinin tadı, öğütülmüş kahveden çok daha uzun ömürlü olur, çünkü havayla temas eden kısmı çok daha azdır. Taze kahvenin tadını alabilmek için kahvenizi hazırlamadan hemen önce öğütün.

    Kahve hazırlarken ustalık kazanmanın yedi temel kuralı:
  • Kahvenizi asla kaynatmayın. Kaynatmak kahveyi acılaştırır. Kahvenin 90-96 derece arası bir ısıda hazırlanması gerekir.

  • Soğumuş kahveyi yeniden ısıtmayın. Her seferinde yalnızca içebileceğiniz kadar taze kahve hazırlayın. Kahve, lezzetini en iyi 86 derecede korur.

  • Beklememiş, soğuk su kullanın. Her fincan kahvenin yüzde 98’i su olduğundan, iyi kahve için iyi su gerekir. Suda garip bir tat veya koku hissederseniz, su filtresi ya da şişe suyu kullanın.

  • Kullanılmış kahveyi tekrar kullanmayın. Aksi takdirde hazırladığınız kahveden geriye lezzet değil, sadece acı taneler kalır.

  • Kahve makinenize uygun öğütücü kullanın. Çok ince öğütülmüş kahve, makinede sızıntıya ve kahve tadında da acılığa neden olabilir. Ayrıca makinenizi de tıkayabilir. Çok kalın öğütülmüş çekirdekler ise kahvenizin kıvamının fazla sulu olmasına yolaçar. Filtre kahve makineleri için uygun kahve miktarı, kahvenin birkaç dakikada hazırlanmasını sağlayacak kadar olmalıdır.

  • İdeal oran; 1 su bardağı suya 10 gram kahve. Ne miktarda kahve yaparsanız yapın, bu oranı kullanın. Kahvenizi biraz yumuşatmak isterseniz, kahveyi hazırladıktan sonra sıcak su ekleyebilirsiniz.

  • Kahvenizi, tadı bozulmadan en fazla 20 dakika sıcak tutabilirsiniz. Hava almayan bir çaydanlık ya da termos, kahvenizin çok daha uzun süre sıcak ve lezzetli kalmasını sağlar.


  • (ntvmsnbc.com dan alınmıştır)

    1 yorum:

    çay kahve dedi ki...

    Fincanda pişen Türk kahvesinin yerini hiçbirşey tutmaz diyorum...