2 Ocak 2009 Cuma

YENİ YILDAN KALANLAR


YILBAŞI HİNDİSİ
(hindi yerine tavuk yada roaster ile de yapılabilir)

bir kapta 2 kaşık yoğurt,2 kaşık zetinyağı,1 kaşık salça,yarım limonun suyu, tuz,karabiber,pulbiber ve kimyonu iyice karıştırıp hindinin her tarafına buluyoruz.fırın poşetine 1 tatlı kaşığı un koyup ağızından büzerek tutup sallıyoruz ve unun posetin her tarafına bulaşmasını sağlıyoruz.
poşetin içine hindimizi yerleştiriyoruz.
bir baş sarmısagı ikiye bölüp kabuklarıyla birlikte poşetin içine koyuyoruz.(piştikten sonra bu sarmısakları atıyoruz.)poşetin aızını baglıyoruz.bir kürdan yardımıyla poşetin üzerinde 6-7 delik oluşması için batırıp çıkartıyoruz.
ısıtılmış 200 derece fırında (eğer fırınınızda turbo özellik varsa turboda pişirmeniz daha uygun olacaktır) önce 10-15 dk pişiriyouz.daha sonra fırını 160 dereceye verip 1.5-2 saat pişiriyoruz.(bu pişme süresi 3-3.5 kg lık küçük bir hindi için geçerlidir eğer hindiniz daha büyük ise pişme süresi daha da uzayacaktır) pişen hindimizi fırın posetinden çıkarıp sıcak servis yapıyoruz.
KESTANELİ İÇ PİLAV

kestaneleri pişirip kabuklarını soyuyoruz.(2 avuç kestane yeterli olacaktır)
2 su bardağı pirinci yıkıyoruz.
bir tencerede 50 gr margarini eritiyoruz.2 çorba kaşığı dolmalık fıstık ve 1 su bardağı küçük doğranmış kuzu ciğeri(tavuk,hindi,dana ciğeri veya kuşbaşı yağsız eti minik doğrayarak kullanabiliriz)kavuruyoruz.yıkadığımız pirinçleri ve 1 paket knorr kaçkar iç pilav harcını
ekleyip karıştırıyoruz.3 su bardağı sıcak su ve kestaneleri ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
SALATALIK DOLMASI

salatalıkları kalınca dilimleyip içlerini çıkartıyoruz.
1 diş sarmısağı ezip 2 çorba kaşığı süzme yoğurdu karıştırıyoruz. 1 büyük yada 2 küçük havucu rendeleyip sarmısaklı yoğurtla karıştırıyoruz.salatalıklarımızın içini doldurup,üzerlerinitaze nane yada maydanoz yapraklarıyla süslüyoruz.
RENKLİ TOP PATATES

patatesleri haşlayıp içine tereyağı parçası ve tuz ekleyip iyice eziyoruz.
bir tabağa pulbiber döküyoruz.bir tabağa kıyılmış dereotu koyuyoruz.bir kaba rendelenmiş havuç koyuyoruz.rendelenmiş havucun rengi kararmaması için üzerine yarım limonun suyunu sıkıp harmanlıyoruz.
ezdiğimiz patatesten ceviz büyüklüğünde parçalar alıp pulbibere buluyoruz ve servis tabağına alıyoruz.diğer karışımlarada bu şekilde bulayıp servis yapıyoruz.

CANIM ARKADAŞIM,KOMSUM ALİCE'NİN BİZİM İÇİN HAZIRLADIĞI LEZZETLER
(bir kez daha tesekkürler alice'ciğim yüreğine ve ellerine saglık)
ROMANYA USULÜ RUS SALATASI
(kesinlikle alice'de ilk yediğim günden beri rus salatasını artık bu şekilde yapıyorum.inanılmaz lezzetli...)

Patates,havuç,yumurta ve bezelyeyi bütün olarak ve ayrı ayrı haşlıyoruz.
patates,havuç ve yumurtayı minik minik doğrayıp bezelyeyle birlikte bir kaseye alıyoruz.içerisine yine minik minik doğranmış kornişon tursu ekliyoruz.
içine bir tatlı kaşığı kadar hardal,biraz karabiber ve tuz(biz tuz yerine vegeta yani sebzeli baharat çeşnisi kullanıyoruz)
koyup harmanlıyoruz.bolca mayonez ekleyip tekrar karıştırıyoruz.bu şekilde servise hazırdır.

YUMURTA DOLMASI
Tarifi arkadaşım göz kararı hazırlamış ama tamini miktarlarıda verdi.
artık gözkararı sizde sevdiğiniz malzemeleri daha çok,sevmediklerinizi daha az tutarak hazırlayabilirsiniz.
mutlaka denemenizi öneririm

5 yumurta
2 silme çorba kaşığı tavuk pate(markette genelde konservelerin olduğu bölümde bulabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı hardal
karabiber
tuz yerine vegeta(sebzeli çeşni)
isteğe göre kıyılmış çok az dereotu

üzerini süslemek için közlenmiş kırmızı biber yada zeytin

yumurtaları haşlayıp 2'ye bölüyoruz.
yumurta sarıları,pate,zeytinyağı,hardal,karabiber,isteğe göre dereotu ve baharatları ekleyip robottan geçiriyoruz.kıvamı sert krema kıvamında olmalı buna göre pate yada zeytinyağı ekliyerek kıvamı ayarlayabiliriz.
yumurta aklarının içine bu karışımı dolma gibi dolduruyoruz.
üzerlerini közlenmiş biber yada zeytinlerle süsleyip servis yapıyoruz.

12 yorum:

sibellebutikpasta dedi ki...

Ezgiciğim, yeni yılda herşey gönlünce olsun, mutlu yıllar

yeşim dedi ki...

hayırlı bir yıl olsun ezgicim.eline yüreğine sağlık...sevgilerimle....

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Canım bu ne guzellıkler .Ellerıne saglık.Sevgıler..

Unknown dedi ki...

YENİ YILINI EN İÇTEN DELİEKLERİMLE KUTLARIM EZGİCİM SANA VE DENİZE SAĞLIK HUZUR VE BOL BOL MUTLULUK GETİRMESİ TEMENNİSİYLE TARİFLERE GELİNCE YİNE ÇOK GÜZELLER:)

Unknown dedi ki...

YENİ YILINI EN İÇTEN DİLEKELRİMLE KUTLAR SANA VE DENİZE SAĞLIK MUTLULUK HUZUR GEİTMESİ TEMENNİSİYLE VE YİNE DÖKTÜRMÜŞŞÜN ARKADAŞIN ALİCE VE SENİN ELLERİNE SAĞLIK ENFES GÖZÜKÜYORLAR.

Betül İnce dedi ki...

Ezgi'ciğim,

Çok güzel görünüyorlar. Senin ve arkadaşının ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Mutlu yıllar Ezgiciğim.
Hepsi birbirinden güzel görünüyor.Ellerine sağlık canım.Sevgilerimle...

Aysultan... dedi ki...

ellerine sağlık,güzel görünüyorlar
herşey gönlünce olsun,hayırlı bir yıl olsun inş.

Unknown dedi ki...

İyi seneler ezgiciğim. Ellerne sağlık. Hepsi çok lezzetli ve şık görünüyor.
Sevgiler.

hdidem95 dedi ki...

EZGİCİM NE GÜZEL LEZZETLER CANIM AFİYETLER OLSUN ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Ezgi'cim ellerine sağlık harika bir mönü hazırlanmış bayıldım ben.

Sevgiler
Eşinle Mutlu Seneler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

cıvıl cıvıl insan ezgi!
:)
neşen daim olsun inşAllah her zaman.