30 Mart 2008 Pazar

CİPSLİ TAVUK


6 adet tavuk baget
1 paket cips
100 gr tereyağı yada margarin
2 diş sarmısak
tuz,karabiber,pulbiber,kekik

cipsi parçalıyoruz.tereyagını eritip bir kaseye alıyoruz.içine ezilmiş sarmısak ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.bagetlerin derilerini çıkarıp atıyoruz.bagetleri önce yağa sonra cipse bulayıp tepsiye diziyoruz.kalan yağ ve cipsi üzerine gezdirip 200 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişiriyoruz.

29 Mart 2008 Cumartesi

SUCUKLU FIRINDA MAKARNA

Sevgili oktay ustaya ait olan bu tarif pizza tadında ve çok leziz...ben yarım ölçü kullandım :))

1 p. makarna
100 gr. sucuk
3 yeşil biber
3 domates
2 diş sarımsak
1 kuru soğan
1 çorba k. salça
kekik,zeytinyağı
Üzeri için:
1 kase kaşar peyniri rendesi
1 kase siyah zeytin

1 paket makarnayı haşlayın.
Sucukları ve biberleri küp olarak kesin.
Tavaya sıvıyağı alın.Üzerine sucukları ,biberler,soğanı ve sarımsağı
alın ve soteleyin.Üzerin küp kesilmiş domatesi alın.
1 çorba kaşığı salçayı ilave edin.
Üzerine bir miktar su ilave edin ve soteleyin.
Makarna ile bu iç harcı birlikte karıştırın.
Fırın kabına ilave edin.Üzerine kaşar rendesi ve zeytinleri serpin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

28 Mart 2008 Cuma

FARKLI VE ENFES PATATES SALATASI


zevkinize göre malzemeleri arttırıp çıkarta bilirsiniz.ama mutlaka denemelisiniz:))

yarım kg küçük patates
1 soğan
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 tepeleme çay kaşığı nane
tuz
isteğe göre süslemek için çok az maydanoz


patateslerin kabuklarını soyup 2'ye bölüyoruz.(eğer büyük patates kullanılacaksa 4'e bölünecek)
bir tencerede su kaynatıyoruz,kaynadıktan sonra içine tuz ve patatesleri ekleyip haşlıyoruz.
bir tarafta soğanı yarım ay seklinde doğruyoruz ve tuzla ovuyoruz.içine yoğurt,mayonez,nane,limon suyu ve zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
haşlanan patateslerimizi süzüp servis tabağına alıyoruz.üzerine soğanlı sosumuzu dökerek,isteğe göre maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis yapıyoruz.

FIRIN ISISI


Fırın kullanılmadan ısıtılmalı,pişme süresi buna göre hesaplanmalıdır.

HAFİF ISILI FIRIN 100 C' - 140 C'

ORTA ISILI FIRIN 140 C' - 180C'

SICAK ISILI FIRIN 180 C' - 220 C'

KIZGIN ISILI FIRIN 22O C' - 250 C'

27 Mart 2008 Perşembe

KAHVELİİİİİ DÜNYAAAAAAAAA

eğer sizde benim gibi kahve tutkunuysanız,eğer kahveli her türlü lezzet sizi heycanlandırıyorsa,eğer günde mutlaka en az 2 bardak içiyorsanız,seçimleriniz mutlaka kahveden yanaysa... eger hala keşvetmediyseniz tavsiye edebileceğim bir kaç öneri...


algidanın kahve keyfi bütün bir yaz elimden düşmedi.aslında yaz kış evimden eksik etmezdim fakat rejimde rejimmm :(( içerisinde çikolata kaplı gerçek kahve çekirdeklerininde bulunduğu bu enfes dondurmayı(anlatırken bile ağzım sulandı) mutlaka denemelisiniz:))

artık çikolatalı,damla sakızlı yada vanilyalı türk kahveleri her yerde satılıyor.ben kipadan aldım vede alırken ki ilk tercihim tabii kii çikolatalı oldu.hafif bir çikolata aromasıyla türk kahvesi çok daha lezzetli...
chewy black nane(ki naneyede bayılırım) ve kahve aromalı sakızıyla çantamdan,elimden ve de agzımdan :)) düşürmediğim bir lezzet...
evet pek alkolle arası olmayan ben kahve tutkuma yenik düşerek çıktığını duyduğum anda koşa koşa almaya gittiğim bir lezzet...efes dark brown yüksek alkollü vede kahve aromalı...

KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ


tarifi 1 kişilik olarak veriyorum.kişi sayısı kadar artırarak uygulayınız.

bir tatlı kaşığı tepeleme türk kahvesi
orta kahve için 1,şekerli kahve için 2 kesme şeker
1 kahve fincanı soğuk içme suyu

cezveye malzemeleri ekleyip,kısık ateste bir tatlı kaşığı yardımıyla 1-2 defa yavaşça karıştırıyoruz.hem köpürmesine yakın hemde köpürdükten sonra 1-2 kere daha karıştırıyoruz.
kahve köpürünce bardağa 1 tatlı kaşığı köpüğünden koyup,tekrar ocağa alıyoruz.bir kaç saniye tutup bardağımıza boşaltıyoruz.yanına bitter çikolata veya türk lokumu çok yakışıyor:)

ACILI CEVİZLİ EZME

ümit ustaya ait bu nefis ezmeyi herkese tavsiye ederim.

2 çorba kaşığı biber salçası
4 çorba kaşığı ceviz içi
1 küçük boy kuru soğan
1-2 diş sarmısak
yeterince bayat ekmek içi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
yeterince kimyon ve tuz
biber salçasını bir kaseye alıp,iyice ezelim.içine havanda dövdüğümüz ceviz içini,ince ince kıydığımız sarmısakları,rendelediğimiz soğanı,ıslatıp suyunu sıktığımız ekmek içini ilave edip karıştıralım.yeterince tuz,kimyon ve 2 çorba kaşığı zeytinyağınıda katıp,iyice karıştırdıktan sonra servis tabagına alalım.isteğe göre ceviz parçalarıyla süsleyip servis yapalım.

26 Mart 2008 Çarşamba

KEBAPLARIN BAŞ TACI SUMAKLI SOĞAN


3 soğan
1 limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 dolu dolu çay kaşığı sumak
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz(isteğe göre)

soğanları yarım ay seklinde doğrayıp tuzla ovuruyoruz.baska bir tabaga alıp diğer malzemeleri de ekleyip,hepsini birden harmanlıyoruz.kebaplarla birlikte servis yapıyoruz.

25 Mart 2008 Salı

ETSİZ MEYANE PİLAVI


Sevgili yeşil kivi'den aldığım bu enfes meyane pilavını herkese tavsiye ederim.zeytinyağlı olduğu için pilavımız ısıtılmadan servis yapılıyor.pilavın tarifi yarım ölçü olarak verildiği için çok az çıkıyor isterseniz malzemeleri arttırarakta deneyebilirsiniz.

1 su bardağı pilavlık bulgur
1 küçük soğan
1 sivribiber
1 büyük domates
1 çay kaşığı karabiber, tuz, zeytinyağı
1 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 tatlı kaşığı biber salçası

soğanlar çok küçük doğranır. biraz zeytinyağında pembeleştirilir.
küçük doğranmış sivribiberle biraz daha pişirilir. rendelenmiş domates katılır.
suyunu çekince tuz, karabiber, salça, bulgur ilave edilir. bir-iki çevrilip suyu verilir.
altı kısık pişirilir. suyunu çeken pilav 15 dakika tencerenin kapağı hafif aralık
bırakılarak dinlendirilip karıştırılır. isterseniz çok az kıyılmış maydanozda
katabilirsiniz...

PEÇETE KATLAMA 2

peçetemizin bir katını ortay doğru kıvırıyoruz.
aynı sekilde bir sonraki katıda ilk yaptığımız katla yan yana gelecek sekilde katlıyoruz.
peçetemizi tamamen ters çevirip yan tarafını içe katlıyoruz.
tekrar ters çevirip içine çatal bıçaklarımızı koyarak servis yapıyoruz.


Bu hoş peçete katlama tekniği ile sekil verdiğimiz peçetelerimizin içine çatal kaşık yerleştirerek ve masada tabagımızın yanına koyarak servis yapıyoruz :)

23 Mart 2008 Pazar

BARBEKÜDE ENFES ADANA KEBABIMM :))


yine bir mangal keyfi yaptık eşimle bu hafta sonu.bu kez menüde adana kebabı vardı.evde adana kebabı yapmak,yani lezzettini tutturmak gerçektende kolay değil.bir çok davette yedim ama hiç bu kadar güzelini yememiştim, eşimde bende resmen bayıldık.şiddetle barbekü partileriniz için tavsiye ediyorum.mezelerin tariflerini de en yakın zamanda yayınlayacağım


500gr yagsız koyun eti+100gr kuyrukyağı birlikte çekilmiş
(ben %70 dana %30 koyun etiyle çekilmiş yağlı kıyma kullandım)
3 diş sarmısak(ezilmiş)
2 dilim ekmek içi(ufalanmış)
3 yemek kaşığı kadar kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz,karabiber,pulbiber
çok az kimyon

tüm malzemeyi iyice yoğurup(15-20 dk).buzdolabında bir gece dinlendiriyoruz.ertesi gün elimizi hafif ıslatarak kalınca şişlere diziyoruz.benim 4 şiş çıktı.mangalda çevire çevire pişiriyoruz yoksa şişten kopar.hemen servis yapıyoruz.

PEÇETE KATLAMA 1

RÜZGAR GÜLÜ


Tea time dan aldığım bu peçete katlama tekniği davet masalarınızda göz dolduracak.ben ortasına taş koyarak servis yapıyorum ama siz isterseniz çiçek,mum,boncuk vb... koyarakta servis yapabilirsiniz.


Peçeteyi açın ve her köşeyi ortaya doğru kapatın. Daha küçük bir kare oluşacak.
Aynı karenin köşelerini yine ortaya doğru kapatın. Bu kez daha da küçük bir kare olusacak.
Kareyi dikkatlice ters çevirin. Yine köşelerini ortaya doğru kapatın. Kare iyice küçülmüş olacak.

Şimdi tam köşelerin altına gelen yerdeki kapakları yukarı doğru çekin. Bunlar yaprak gibi yukarı kalkıyor. Düz kenarların altındaki kapakları acınca resimdeki minik üçgenler ortaya çıkıyor.

22 Mart 2008 Cumartesi

KOLAY KAHVALTILIK SOS




2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı su
tuz,nane,kimyon,karabiber
isteğe göre 2 diş ezilmiş sarmısak
isteğe göre bir tatlı kaşığı dövülmüş ceviz içi

tüm malzemeleri iyice karıştırıp,servis yapıyoruz.

21 Mart 2008 Cuma

ŞİRİN SALATA

Tarifi birkaç ay önce Emine Beder'in elmax kanalındaki yemek programından almıştım.

4 haşlanmış orta boy patates
1 limon
bir kaç adet karanfil
dereotu(kıyılmış)
1 havuç
1 yumurta(haşlanmış)
2 domates

patateslerimizi iyice eziyoruz.servis tabagımıza dereotunu serpiştiriyoruz.bir domatesin içini çıkarıp kenarlarına bıçak yardımıyla şekil veriyoruz ve tabagımızın ortasına koyuyoruz.
içine patatesten küçük toplar hazırlayıp dolduruyoruz.
patatesten oval bir civciv vücudu yapıyoruz.yine patatesten yuvarlak bir kafa yapıp,yaptığımız civciv vücuduna oturtuyoruz.karanfilden göz,havuçtan burun ve limon kabugundan da kanatlarını yapıyoruz.patatesler bitene kadar aynı işlemi uyguluyoruz.
haşlanmış yumurtamızı soyup altını ve üzerini düz durması için kesiyoruz.servis tabagına alıp,üzerine bir domatesin alt tarafını kesip oturtuyoruz ve kestiğimiz yumurta parcasından benekler yapıyoruz.

19 Mart 2008 Çarşamba

ÜÇ FARKLI YÜZ GERME EGZERSİZİ


Günde birkaç dakika yüz kaslarınızı çalıştırırsanız,biraç hafta içinde kırışıklıkların azalmaya başladığını fark edeceksiniz.
kaş egzersizi:düz oturup karşıya bakın.kaşınızı kaldırabileceğiniz kadar yukarı kaldırın ve yanaklarınızı içeri çekip 5 saniye bekletin.bu hareketi bir dakika tekrarlayın.
çene egzersizi:dik oturun,abartılı bir sekilde gülümseyin ve çenenizi 10 kez aşagı indirip yukarı kaldırın.
göz kapakları egzersizi:orta parmaklarınızı göz kapaklarınızın kenarına yerleştirin.10 kez gözlerinizi sıkıca kapayıp açın.

(milliyet güzellik ve cilt bakımı eki sayı 1)

ZEYTİNYAĞLI BAKLA



500 gr bakla
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı un
1 kuru soğan(kıyılmış)
1/2 demet dereotu(kıyılmış)
1'er çay kaşığı tuz ve seker
4 yemek kaşığı zeytinyağı
sıcak su

baklaları temizleyip,5 cm lik aralıklarla kesin.unlu ve limonlu suda bekletin yoksa kararır.
soğan ve unu zeytin yağında soteleyin.baklaların suyunu süzüp ekleyin ve tuz,seker,limon suyunu ilave edin.baklaları bir iki çevirip,üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ilave edin.tencerenin kapagını kapatıp hiç açmadan pişmeye bırakın.piştikten sonra dereotunu ilave edip karıştırın ve üzerine sarmısaklı yoğurt döküp servis yapın.

18 Mart 2008 Salı

RECEP İVEDİK



her hafta elimden geldiğince sinemaya gitmeye özen gösteriyorum.gerçektende güzel bir film seçtikten sonra en büyük zevklerimden biri haline geliyor.işte bu filmle o zevklerimin en büyüğünü yasadım.
Recep ivedik uzun zamandır gösterimde olmasına ragmen izlemek istediğim film sırasına göre ancak dün aksam gidebildim.
son zamanlarda izlediğim en güzel filmlerden biriydi,zaten Şahan'ın espirilerine bayılan biri olarak resmen gülmekten yarıldım.
eğer hala Recep ivedik'i izlemediyseniz şiddetle tavsiye ederim...

SALÇALI EKMEK

700 gr için
1+1/8 kap su
2 küçük kaşık tuz
2 büyük kaşık şeker
2 büyük kaşık sıvıyağ
1 küçük kaşık fesleğen
1 büyük kaşık domates salçası
1 küçük kaşık ezilmiş sarmısak
3 kap un
1 küçük kaşık maya

makineye malzemeler sırasıyla konulur.beyaz ekmek programında,somon boyutu küçük ekmek konumunda pişirilir.

17 Mart 2008 Pazartesi

YEŞİL SALATA SOSU

tarif defteri forumundan aldığım bu enfes salata sosunu yeşil salatalarda kullanabilirsiniz.

bir kaç kaşık yoğurt
bir kaşık mayonez
istenilen kadar ketçap
biraz zeytinyağı
nane
sarımsak(ezilmiş)
yarım çay bardağı süt
tüm malzemeyi bir kaba alıp çırpıyoruz.kıvamına göre istediğimiz malzemeden ekleyebiliriz.
salatanın üzerine dökerek servis yapıyoruz.

15 Mart 2008 Cumartesi

MANTARLI SUCUKLU KAŞARLI OMLET


1 porsiyon için
3 yumurta
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 mantar(dilimlenmiş)
bir dilim kaşar peyniri(ikiye bölünmüş)
4 dilim sucuk
tuz,karabiber
yumurtayı tuz ve karabiberle birlikte bir kasede çırpıyoruz.bir tavaya tereyağını alıp sucuk ve mantarların her iki tarafını pişiriyoruz.pişen sucuk ve mantarlarımızı bir tabaga alıp aynı tavaya yumurtamızı döküyoruz.bir tarafı iyice piştikten sonra diğer yüzünüde çok az pişirip yumurtamızıda baska bir tabaga alıyoruz. yuvarlak seklindeki yumurtamızın bir yüzüne kasar peynirlerini,sucuk ve mantar dilimlerini üst üste yerlestirip diğer tarafını üzerine kapatıyoruz ve hemen servis yapıyoruz.

14 Mart 2008 Cuma

BONCUK PATATES


3 patates
ketçap
mayonez
patatesleri tuzlu suda haşlıyoruz ve çatal yardımıyla eziyoruz.avucumuz yardımıyla küçük yuvarlaklar yapıyoruz.parmagımızın ucuyla çukur yapıp önce ketçapla dolduruyoruz sonra üzerine çok küçük mayonez sıkıyoruz.

13 Mart 2008 Perşembe

BALKONUMDAN MANZARALAR VE SOBE ;)))

Sevgili arkadaşım hülya(mutfakta biri mi var) beni sobelemiş.canım arkadaşıma çok tesekkür ediyor ve kışlık evimin manzarası eşliğinde sobelerimi cevaplıyorum:))
1) masa üstünde olanlar
masamın üzerinde laptopum,evlilik resmim,tüylü kalemlerim,not kagıtlarım,aynam,dudak stiğim,el kremim,şekerlemelerim,cep telefonum,telsizim ve en sevdiğim oyuncağım var:))

2)hayatta en keyif aldığım şeyler
öncelikle eşimle birlikte vakit geçirmek,evimde olmak,yemek yapmak,klasik müzik ve bir bardak nescafe eşliğinde saatlerce kitap okumak,blogumla ilgilenmek, bol bol yüzmek,güneşlenmek,alışveriş yapmak,süslenmek,yağmuru ve şimsekleri seyretmek,araba kullanmak,arkadaşlarımla vakit geçirmek,yeni yerler görmek,yeni şeyler keşvetmek,playstation oynamak,motorsiklet kullanmak...
bende eğer kabul ederse ve hala sobelenmemişse sevgili arkadaşım selma(elmalı pasta) sobeliyorum:)))


DOMATES SEPETİ

Sevgili arkadaşlarım ayse,dilek,yaren ve aynur bizler için tamda diyet zamanında diyet etkinliği hazırlamışlar:)) bende bu güzel etkinliğe domates sepeti tarifimle katılıyorum.arkadaşlrımın hepsine böyle güzel bir etkinlik hazırladıkları için tesekkür ediyor ve etkinlikte kolaylıklar diliyorum.bu tarifimin bir porsiyonu 180 kaloridir.
Malzemeler:
12 küçük boy domates
150 gr lor peyniri
2 taze soğan
3-4 dal maydanoz
10 siyah zeytin
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, beyazbiber (ben karabiber kullandım)

Hazırlanışı:
* Domateslerin tepesini kapak şeklinde kesip içini kaşıkla çıkarın. Servis tabağında düz durması için alt kısımlarından da biraz kesin. İçlerine tuz serpip süzülmesi için ters çevirin ve 5 dakika kadar bekletin.

* Taze soğanları temizleyip kıyın. Maydanozun birkaç dalını süsleme için ayırıp kalanını kıyın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin.

* Lor peynirini bir kaseye alıp çatalla iyice ezin. Soğan, maydanoz, zeytin, zeytinyağı ve beyazbiber ilave edip karıştırın. Hazırladığınız karışımı domateslerin içine paylaştırıp ayırdığınız maydanoz yapraklarıyla süsleyin ve servis yapın.

MEŞŞHUUUURR BEŞİ BİR YERDE ÇAYIII :))

ilk olarak sevgili arkadaşım ebrunun(ebrulitatlar) sitesinde gördüğüm bu çayı atv haberde bir doktor vermiş.Bu çay 3 ayda 20 kilo verdiriyormuş.tamamen bitkisel olduğu için bir zararıda yokmuş. ben 5 gündür çayı düzenli olarak içmeye başladım.ağız tadım bitki çaylarına alışkın olduğundan olabilir ( normalde hergün 1 fincan yesil çay içiyordum.) söylenenlerin aksine, çay bana hiç acı gelmedi:)) ben 5 gündür yediklerime dikkat ediyorum hergün 20 dakika spor yapıyorum ve düzenli olarak bu çayı tüketiyorum. sonuç, harika 5 günde tam 2 kg gitti :))) :)))
işte mucize çayımızın tarifi:

Funda yaprağı-1 tatlı kaşığı
Mate yaprağı-1 tatlı kaşığı
Biberiye-1 tatlı kaşığı
Yeşilçay-2 tatlı kaşığı
Kekik-1 tatlı kaşığı

Bu ölçüdeki bitkileri 1 litre kadar kaynamış suya koyup, 10 dakika dinlendiriyorsunuz. Sonra süzüp günde 4 bardak şekersiz olarak içiyorsunuz.

12 Mart 2008 Çarşamba

FIRINDA KÖFTE


3 orta boy patates
2 domates
2 çarliston biber
tereyağı
köftesi için:
250 gr kıyma
1 yumurta
galeta unu
1 diş ezilmiş sarmısak
bir kaç dal kıyılmış maydanoz
tuz,karabiber,kimyon,köfte baharatı
sosu için:
2 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
tuz,karabiber,pulbiber,kırmızı toz biber
kekik,nane

köfte için gerekli malzemeleri bir kaba alıp yoğuruyoruz.uzun köfteler yapıyoruz.
bir kapta sos için gereken malzemeleri karıştırıyoruz.
patatesleri biraz kalınca doğrayıp kızartıyoruz.biber ve domatesleri yuvarlak dilimliyoruz.
borcam kabımıza patatesleri,üzerine köfteleri,üzerine biber ve domatesleri sıralayıp,sosumuzu üzerine gezdiriyoruz.en üste tereyağ parçaları serpiştirip fırına veriyoruz.

10 Mart 2008 Pazartesi

MANTI MAKARNA

1 paket mantı makarna
1 paket et bulyon
200 gr kıyma
1 küçük soğan(rendelenmiş)
tuz,karabiber
sosu için
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tereyagı
tuz,karabiber,pulbiber
2 çorba kaşığı makarnanın haşlama suyu

bir kapta kıyma,soğan,tuz ve karabiberi karıştırıyoruz.
mantı makarnaların içini bu karışımla dolduruyoruz.pişerken çıkmaması için doldururken arka ucu sivri çay kasığının sivri tarafıyla kıymayı makarnanın içine sıkıştırıyoruz.
et tableti eklediğimiz suda makarnalarımızı 10 dk.haşlıyoruz.
küçük bir tavada sos malzemelerini karıştırıp ocakta bir iki çeviriyoruz.
servis tabagına mantı makarnalarımızı alıp üzerine sarmısaklı yoğurt,onunda üstüne sosumuzu döküp servis yapıyoruz.