7 Ağustos 2008 Perşembe

YALANCI CEZERYE (HAVUÇ TOPLAR)


bengisudan tatlılar blogundan aldığım bu tarifi denedim ve sonuç harikaydı.kesinlikle tavsiye ederim..

1 kg havuç, 1 su bardağı toz şeker, 1/2 su bardağı ceviz, 50 gr margarin, hindistan cevizi, 1 paket bisküvi, 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:Öncelikle havuçları yıkayıp rendenin ince yerinde rendeleyin. Geniş bir tavanızın içine havuçları koyup üzerine bir bardak şekeri ekleyin. Havuçlar suyunu çekene kadar karıştırarak pişirin.Havuçlar biraz ılıdıktan sonra robottan çektiğiniz bisküvileri, 50 gr margarini, tarçını ve cevizi içine ekleyin ve güzelce karıştırın(elinizlede yoğurabilirsiniz).Sonra elinizi biraz ıslatıp ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapın. Bir kabın içine hindistan cevinizi boşaltın yaptığınız havuçlu topları bulayın ve servis tabağınıza dizin. Herbirinin üzerine bir kürdan batırın.

HAZIR TART TABANLI MEYVELİ TARTÖLETLER

hazır aldığım tart tabanlarının içine 1 çay bardağı sütle hazırlanmış 1 paket krem santi koyup,üzerini meyvelerle süsledim... :)) istege göre meyvelerin üzerine tarifine göre hazırlanmış tart jöle de kullanabilirsiniz.

MİLFÖYDEN HARİKA BİR PİZZA

çok pratik ve çooooooook lezzetli...

milföy hamurlarını oda sıcaklığında buzlarının çözülmesi için 15-20 dk. bekletiyoruz.
her bir milföy hamurunun üst kısmına ketçap sürüyoruz.üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz.kaşar peynirinin üzerinede istediğimiz pizzalık malzemeleri ekleyip(ben sucuk,sosis,domates,biber,zeytin ve mısır taneleri kullandım)
yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralarında boşluk kalacak sekilde diziyoruz.önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.sıcak servis yapıyoruz.

2 Ağustos 2008 Cumartesi

BROWNİE CHEESECAKE

müthiş lezzetli bu cheesecake'in tarifini sevgili açık büfe'den aldım.kendisine tarif için çok tesekkür ediyorum.mutlaka denemenizi öneririm.daha önceden bir kaç kez browni cheesecake denemem olmuştu ama bu kesinlikle en lezzetlisi :))
tarifi aynı şekilde aktarıyorum... ;)

Cheesecake Karışımı
250g krem peynir, oda sıcaklığında
1/2 bardak (115g) toz şeker
2 yumurta, oda ısısında
1/2 paket vanilya
1/4 su bardağı (40g) un

Çikolatalı Karışımı
180g bitter çikolata
160g tereyağ
3/4 su bardağı (155g) şeker
3 yumurta, çırpılmış
3/4 su bardağı (115g) un
Cheesecake li karışımı yapmak için; krem peynir ve şekeri homojen bir hale gelinceye kadar bir kaç dakika karıştıralım. Yumurtaları ekleyip tekrar karıştıralım. Vanilya ve elediğimiz unu ilave edelim ve hafifçe karıştıralım.

Brownie için; kıydığımız çikolata ve tereyağını ben marie usulü eritelim ve ılıması için kenara alalım. Çikolatalı karışım ılıdıktan sonra şeker ve yumurtaları ekleyip iyice karıştırın. Elenmiş unu ekleyip spatula ile un hamurun içinde iyice kayboluncaya kadar karıştıralım.

Brownie karışımından 3-4 kaşık kenara ayıralım, kalanını yağladığımız (veya yağlı kağıt serdiğimiz) 20*30 cm lik dikdörtgen bir aklıba dökelim. Cheesecake karışımının tamamını brownie hamurunun üzerine yavaşca yayalım. Ayırdığımız brownie karışımını cheesecake karışımın üzerine dekoratif olarak döküp ebruli yapar gibi karıştıralım

Önceden 170 derece ısıttığımız fırında 25-30 dakika pişirelim. Fırından alıp soğumaya bırakalım. En iyi sonucu almak için tavsiyem en az bir gün buzdolabında bekletip, öyle servis etmeniz.

KAŞARLI SUCUKLU SALAMLI BÖREK


4 yufka
sosu için
2-3 kaşık yoğurt
3-4 kaşık sıvıyağ
içi için
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 domates(kabukları soyulup minik doğranmış)
2 biber(minik doğranmış)
yarım kangal sucuk(minik doğranmış)
3-4 sosis(minik doğranmış)
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz,karabiber,pulbiber,kekik çok az kimyon
üzerine sürmek için
1 yumurta sarısı
susam,çörek otu

iç harcı için
kaşar peyniri hariç tüm malzemeleri bir tavaya alıp kavuruyoruz.ocaktan alıp biraz ılındıktan sonra kaşar peyniri ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
bir kasede sos malzemelerini karıştırıyoruz.
1. yufkayı tezgaha serip heryerine gelecek sekilde sosumuzu sürüyoruz.2. yufkayı üzerine seriyoruz.yufkayı 8 eşit parçaya bölüyoruz.her parçanın uzun kısımına iç harcımızdan koyup,kenarlarını içe katlıyoruz ve sigara böreği sarar gibi sarıyoruz.
yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize diziyoruz.
diğer 2 yufkayada aynı işlemi uygulayıp,böreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürüp,çörek otu ve susam serpiyoruz.
180 derecelik ısıtılmış fırında pişmeye bırakıyoruz.

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

kabak çiçeklerinin kenarlarındaki piskülleri kopartıyoruz.iç kısımındaki tohumu yavaşça çiçeğe zarar vermeden koparıp atıyoruz. suyun altında yavaşça içini ve dışını yıkıyoruz.çiçekler çok hasas olduğu için alındığı gün hemen kullanmak gerekiyor.
iç malzeme için hazırladığınız herhangi bir kıymalı iç harç veya zeytinyağlı yapmak isterseniz zeytinyaglı dolma harcı kullanabilirsiniz.ama ben en çok kıymalı versiyonunu seviyorum.özelliklede sarmısaklı yoğurtla süper oluyor :))
ben kıyma,kırık pirinç, maydanoz,dereotu,soğan,salça,tereyağı,tuz,karabiber,acı kırmızı tozbiber,kimyon,kekik,nane,reyhan ve sumakla hazırladığım iç harcı kullandım.
iç harcımızı çiçeğe zarar vermeden çok dolu dolu olmayacak sekilde içlerini doldurup,yapraklarını yana kıvırıyoruz.tencereye sıkışık bir şekilde yan yana yerleştiriyoruz.
üzerine ben 1 su bardağı su,çok az salça ve 1 çay bardağı sumağı karıştırıp yavaşça döktüm. eğer iç harcını zeytinyağlı yaptıysanız sadece su dökün.
üzerine bir tabağı ters şekilde yerleştirin ve kısık ateşte pişirin.piştikten sonra ocagı kapatıp,10 dk. kapağını açmadan dinlendirin.zeytinyağlı yaptıysanız limon dilimleriyle soğuk :) kıymalı yaptıysanız yoğurtla birlikte sıcak servis yapın.



1 Ağustos 2008 Cuma

KIYMALI KÖZLENMİŞ PATLICAN

harika bir lezzet...
1 kıyılmış soğan ve 250gr kıymayı zeytinyağı eklediğimiz tavada kavuruyoruz.közlenmiş ve kabukları soyulup minik minik doğranmış 2 patlıcan ve 3-4 biberi tavaya ekliyoruz bir kaç kez çevirip 1 büyük kabukları soyulup küp doğranmış domatesi ve biraz tuzu ekleyip 3-4 dk. daha kavurduktan sonra ocaktan alıyoruz.üzerine sarmısaklı yoğurt döküp pulbiber serperek servis yapıyoruz.

29 Temmuz 2008 Salı

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


yaklaşık 25 adet dolmalık biber
1.5 su bardağı pirinç
2 su bardağı sıcak su
6 soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
2 tatlı kaşığı yenibahar
1.5 çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
4 kesme şeker
tuz,karabiber

biberlerin üzerini kesip,çekirdeklerini çıkarın.soğanları soyup minik doğrayın.pirinci ılık suda 20 dk. bekletip,bol suyla yıkayıp süzün.
kuş üzümlerini yumuşaması için ılık suda bekletip süzün.
zeytinyağını tencerede ısıtıp,soğanı rengi sararıncaya kadar kavurun.pirinci ilave edip kısık ateşte 10 dk. karıştırarak kavurun.dolmalık fıstık,kuşüzümü,yenibahar,tuz,karabiber ve şekeri ekleyip karıştırın.üzerine yarım bardak sıcak su döküp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.ocaktan alıp limon suyunu ekleyin.
hazırladığınız iç malzemeyi dolmaların içine üstten 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup üzerlerini domates dilimleriyle kapatın.
dolmaları tencereye dizip kalan 1.5 bardak sıcak suyu tencerenin kenarından döküp ekleyin.
üzerini porselen bir tabakla örtüp tencerenin kapağını kapatın.kısık ateşte 30-35 dk. pişirin.kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.limon dilimleriyle soğuk servis yapın.

TAVUK TOMBİK

Küçük bazlama ekmekleri 2'ye bölüyoruz.haşlanıp didiklenmiş tavuk göğüsünü tavada kavuruyoruz.ekmeklerin arasına tavuk göğüsünü,kızartılmış patates,ince dilimlenmiş salatalık turşusu,domates ve soğan dilimleri,isteğe göre aysberg marul yapraklarını koyup,ketçap ve mayonez sıkıp servis yapıyoruz.

SODALI KEK

tarif defteri forumundan sevgili mel-tem'in verdiği bu tarifi denedim :) ve sonuç mükemmel oldu.yumusacık ve inanılmaz lezzetli bir kekti...
kesinlikle tavsiye ederim..
ben 2 renkli yerine sadece kakaolu yaptım :))
Meltemcim sanada tarif için çok tesekkürler...

4 yumurta
2 bardak şeker
1 bardak sıvı yağ
1 bardak soda
3 bardak un
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
kakao
1 limon rendesi
YAPILIŞI
şeker ve yumurtaları beyazlaşana kadar çırpın.yağı ,vanilyaları,limon kabuğunu ve sodayı ekleyin 5 dk daha düşük devirde çırpın.daha sonra elenmiş unu ekleyin karıştırın.yağladığınız orta boy kek kalıbına hazırlanan karışımın 2/3 ünü koyun kalan karışıma 3 yemek kaşığı kakaoyu ekleyip karıştırın.Bunuda kek kalıbına ilave edin çatalla kek kalıbıda biraz karıştırın
ısıtılmış 175 C de yakaşık 30 dk pişirin.

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER SALATASI

harika bir lezzet...

5-6 adet közlenmiş kırmızı biber
sosu için
3-4 diş ezilmiş sarmısak
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
2-3 yemekkaşığı zeytinyağı
tuz

biberlerin çekirdeklerini çıkartıp, kabuklarını soyuyoruz ve 4'e yada 5'e bölüp kaseye alıyoruz.diğer tarafta sos malzemelerini iyice karıştırıp biberlerin üzerine gezdiriyoruz.soğuk servis yapıyoruz.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE


zeytinyaglı taze fasülyeyi bir kez de bu tarifle pişirmeyi deneyin.vazgeçemeyeceksiniz...

750 gr taze fasülye
1 soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 büyük boy domates

fasülyelerin uç taraflarını kesiniz.kılçıklarını ayıklayıp bol suda iyice yıkayın.
suyunu bir kevgirle süzerek fasülyeleri tencereye düzenli bir biçimde yerleştirin.
zeytinyağını,tuzu ve şekeri koyduktan sonra,soğanı da 2'ye bölüp en üste yerleştirin.
ağır ateşte 20 dk. pişirin.sonra hiç karıştırmada 2 su bardağı suyu ekleyip 1 buçuk saat daha pişirin.tencereyi ateşten almadan 15-20 dk önce ,kabukları soyulup,halka seklinde doğranmış
domatesleri fasülyelerin üzerine dizin.
tencereyi ateşten aldıktan sonra,soğumasını bekleyin ve soğuk servis yapın.

SOĞUK SANDVİÇ


sandviç ekmeği, rus salatası,domates,salam yada jambon ve kaşar peyniri dilimleri...

13 Temmuz 2008 Pazar

ETİMEK TATLISI

Yaz için muhteşem bir tatlı... ekmek kadayıfını andıran bir lezzet ama çok çok daha hafif olduğu için tam yazlık bir tat... benim favori yazlık lezzet listeme çoktan girdi bile... :))

1 paket etimek
2 su bardağı seker
2 su bardağı su
1 paket dr outker sakızlı muhallebi
4 su bardağı
üzeri için
toz antepfıstığı
yada
1 paket kremsanti+1 su bardağı süt

etimekleri bir borcam veya fırın tepsisine aralarında pek boşluk kalmayacak şekilde diziyoruz.
2 su bardagı seker ve suyu kaynatıp etimeklerin üzerine döküyoruz.
4 su bardağı süt ile sakızlı muhallebiyi tarifine göre hazırlıyoruz.etimeklerin üzerine bir kaşık yardımıyla yayıyoruz.isteğe göre sakızlı muhallebinin üzerine bolca toz antepfıstığı dökerek yada 1 su bardağı süt ile 1 paket kremsantiyi hazırlayıp sakızlı muhallebinin üzerine yayarak buzdolabında 1 gece dinlendirip dilimliyerek soğuk servis yapıyoruz.

11 Temmuz 2008 Cuma

PATLICANLI KÖFTE


Harika bir yaz lezzeti...o kadar lezzetli ki, tadan hiç kimse etsiz yapıldığına inanmayacak... :)
bende bu harika köftelerimi sevgili neslihan'ın düzenlemiş olduğu yazlık lezzetler etkinliğine gönderiyorum...

2 patlıcan
3 patates
1 büyük sogan
50 gr kasar peyniri
yarım demet maydanoz
2 yumurta
2 dilim bayat ekmek
tuz,karabiber
bulamak için galeta unu
kızartmak için sıvıyağ

patlıcanları közleyin.kabuklarını soyup iyice ezin ve kenara alın.patatesleri haşlayıp kabuklarını soyduktan sonra ezin.soğan ve peyniri rendeleyin.maydanozu incecik kıyın.hazırladığınız malzemeleri derince bir kaba alın.üzerine yumurta,ufalanmış ekmek,tuz ve karabiber ilave edip yoğurun.elinizi suyla ıslatıp harçtan parçalar kopararak istediğiniz şekli verin.daha sonra galeta ununa bulayıp kızartın.

6 Temmuz 2008 Pazar

TERBİYELİ KUZU ETLİ FENÇEL (REZENE)


müthiş lezzetli ve çok besleyici bu yemegi herkese tavsiye ederim.
fençeli büyük marketlerde bulabilirsiniz ben kipadan aldım...

350 gr yağsız ve kemiksiz kuzu eti(kuşbaşı doğranmış)
1 fençel(iyice yıkanılıp,1-2 parmak kalınlığında doğranmış)
1 kuru soğan(yemeklik doğranmış)
1 yemek kaşığı tereyağı
2,5 su bardagı su
1 adet et bulyon
terbiyesi için
yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı un
yarım su bardağı su

tencereye yağı,eti ve soğanı alıp iyice kavuruyoruz suyu ve et bulyonu ekleyip pişmeye bırsakıyoruz.etin pişmesine yakın fençeli ekliyoruz.fençelin sap kısımları zor piştiği için pişmesi biraz zaman alabilir.bu yüzden fençelin sap kısımlarıda piştikten sonra terbiyeyi karıştırarak ekleyip.1-2 dk. sonra ocaktan alıyoruz ve sıcak servis yapıyoruz.
terbiye için:
limon suyunda unu eziyoruz yavas yavas içine suyu ekliyoruz iyice karıştırıyoruz.

BULGUR PİLAVI


1.5 su bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı tereyağı
1 küçük soğan(minik küpler şeklinde doğranmış)
1 küçük patates(minik küpler şeklinde doğranmış)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 adet et veya tavuk bulyon
2.5 su bardağı sıcak su
teflon kapaklı bir tencerede yağı eritip patates ve soğanı iyice kavuruyoruz.bulguru,salçayı ve kırmızı toz biberi ekleyip 3-4 dk. kavuruyoruz.
suyu ve et bulyonu parçalayarak ekleyip,tencerenin kapağını kapatıyoruz.suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
suyunu çekince kapağı açıp karıştırıyoruz tekrar kapağını kapatıp 15-20 dk. pişiriyoruz.

YAZ BAHÇESİ

100 gr eritilmiş margarin veya tereyağı
10 çorba kaşığı un(ben biraz daha fazla kullandım)
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
üzeri için:
300 gr lor peyniri
4 kiraz domates(4'e bölünmüş)
2-3 sivri biber(ince kıyılmış)
bolca dereotu,maydanoz,nane(ince kıyılmış)
5-6 dal ince kıyılmış taze soğan
üzerine
2 yumurta 1 çay bardağı süt

hamur için margarin,un,yoğurt ve kabartma tozunu yoğurun.orta büyüklükte bir tart kalıbının içine kenarlarını kaplayacak şekilde yayın.içi için bir kasede lor peyniri ve tüm sebzeleri karıştırın.hamurun üzerine yayın.
bir kapta yumurta ve sütü çırpın.her yerine gelecek sekilde tartın üzerine dökün.önceden ısıtılmış 175 derece fırında hamur kıarana kadar pişirin.ılındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.

ÇITIR TAVUK BURGER

4 hamburger ekmeği
4 tavuk göğüsü
1 su bardağı galeta unu
1 yumurtanın sarısı
sosu için
3 adet taze soğan
4 çorba kaşığı mayonez
1 çorba kaşığı hardal
1 diş ezilmiş sarmısak(ezilmiş)

önce sosumuzu hazırlıyoruz.
taze soğanları ayıklayıp kıyın.küçük bir kaseye mayonezi,hardalı,sarmısağı ve soğanları koyup karıştırın.
tavuk göğüslerimizi önce yumurtaya daha sonrada galeta ununa bulayıp,biraz sıvıyağ koyduğumuz tavada arkalı önlü kızartıyoruz.
hamburger ekmeklerinin bir yüzüne bolca sosumuzdan yayıp,üzerlerine birer parça tavuk koyuyoruz.ekmeklerin diğer parçalarını üzerlerine kapatıp dilersek patates kızartması ve kolayla birlikte servis yapıyoruz...

EV YAPIMI VİŞNE SUYU


Eğer sizlerde lezzetten ödün vermeden çocuklarınıza,sevdiklerinize boyasız,katkısız ve saglıklı bir lezzet sunmak istiyorsanız doğru yerdesiniz ;))

yarım kg vişne
1 buçuk su bardagı toz şeker
1 buçuk litre su

vişneleri yıkayıp sap ve çekirdeklerini ayırıyoruz.büyükçe bir tencereye alıp şeker ve suyumuzu ekliyoruz.ocaga oturtup arada karıştırarak kaynatıyoruz.vişneler iyice yumusayınca ocagın altını kapatıp kevgir yardımıyla vişne tanelerini derince bir kaba alıyoruz.blendırdan geçirip,kaynattığımız vişne suyuna ekliyip karıştırıyoruz.soğuduktan sonra buzdolabında iyice soğumaya bırakıyoruz.buz parçalarıyla servis yapıyoruz.